Många förknippar skönhet med goda dofter och att dofta gott blir därmed en del av skönhetsrutinen. Hur en produkt doftar har stor betydelse för vad vi tycker om den och det gäller även oss människor. Vi dömer ofta människor, platser, saker och mat utifrån dess doft.

Näsan är en kroppsdel som spelar en större roll än vad många tror. Det är inte ovanligt att man reagerar positivt eller negativt på något enbart utifrån vad det luktar. Gamla minnen kan återupplivas genom att en viss doft tar oss tillbaka till platser eller situationer som vi trodde var glömda.

Vikten av att trivas med sin doft

Det är viktigt att man trivs med det man har på sig och det gäller såväl kläder som med dofter. Med hjälp av rätt kläder och rätt dofter kan man framhäva positiva känslor hos sig själv och det kommer även avspegla sig i interaktionen med andra människor. Att hitta en doft som verkligen passar ens personlighet och en doft som gör att man får lite bättre självförtroende för stunden kan göra stor skillnad i vardagen.

Oavsett om man vill det eller ej, kommer doften och kläderna man har på sig att dömas av andra. Att bära något man själv älskar och som representerar sitt egna tycke och smak är därför lite extra viktigt för att man ska må bra.

Doften är individuell

När det kommer till dofter är det väldigt individuellt vad man gillar och inte gillar. Vissa föredrar exempelvis mer blommiga noter medan andra föredrar mer fruktiga noter. Älskar man doften av en Valentino parfym kommer man kunna hitta någon som inte alls är lika förtjust i den, eftersom alla har mycket individuella åsikter när det kommer till dofter. Dock är det viktigt att alltid utgå ifrån sig själv när man väljer sin doft och inte utgå ifrån en trend eller någon annans åsikter.

Doft – inte bara parfym

Det är inte alla som gillar parfymer. En del anser att de doftar för starkt, är för dyra eller att de är onödiga. Men att prata om dofter behöver inte alls handla om parfymer av olika slag. Det kan likaväl handla om en deodorant, en duschkräm eller bodymist. Det är inte heller alla som passar att bära parfymer. Barn och ungdomar bör helst undvika starka parfymer och tunga noter. Istället kan de använda en lättare bodymist om de vill bära en doft.