Enligt den koreanska hudvårdstrenden bör hudvårdsrutinen bestå av minst tio olika steg. Varje steg utgörs av en specifik produkt. Frågan är dock om det verkligen behövs så många olika produkter? Givetvis är det ingen som behöver tio olika krämer och andra hudvårdsprodukter varje morgon och kväll. Istället är det bättre att lägga pengarna på de viktigaste stegen i hudvårdsrutinen och komplettera med ytterligare en eller flera produkter för att skapa en skräddarsydd hudvårdsrutin för just dina behov. Här hittar du de bästa tipsen samt en förklaring om de olika stegen.

Vilka steg ingår i den koreanska hudvårdsrutinen?

Korea är trendigt på många sätt just nu, inte minst när det gäller hudvård. Den koreanska hudvårdsrutinen har blivit världskänd tack vare dess unika ingredienser som snigelsekret och många olika steg. Minst tio olika produkter ska användas varje morgon och kväll om du följer den koreanska rutinen enligt följande steg:

1. Oljebaserad rengöring

2. Vattenbaserad rengöring

3. Peeling / exfoliering

4. Toner

5. Essence

6. Serum

7. Sheet mask / ansiktsmask

8. Ögonkräm

9. Fuktkräm

10. Solskydd

De grundläggande stegen

De flesta tycker nog att det känns lite mycket att använda tio olika produkter. Det är både dyrt och tidskrävande. Om du älskar hudvård och gillar din egentid i badrummet så kan såklart 10-stegsrutinen vara klippt och skuren för dig. Om du däremot vill investera i några få men effektiva hudvårdsprodukter kan du med fördel välja produkter för följande steg:

  • Rengöring
  • Återfuktande kräm
  • Solskydd

Ovanstående steg anses ofta vara de grundläggande, det vill säga det minsta som behövs för att upprätthålla en frisk och vacker hy. Välj en rengöring som passar din hudtyp och som är effektiv och skonsam. Rengör ansiktet både morgon och kväll för att få bort smuts, smink och slaggprodukter. Smörj ansiktet med en återfuktande kräm för att ge huden en skyddande barriär samt lyster. På dagen, framför allt under sommarhalvåret, är det viktigt att du även applicerar rikligt med solskydd. För att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar bör du alltid välja en hög SPF, gärna 50. Det är extra viktigt med solskydd på våren, när vårsolen tittar fram, eftersom huden är känslig efter vintern.

Övriga steg

De övriga stegen i rutinen är valfria. Vilka produkter som passar dig beror på din hy och dina hudproblem. Utöver de tre grundläggande stegen väljer de flesta att köpa ett serum. Det är en hudvårdsprodukt som ska appliceras för fuktkrämen. Ett serum är en produkt med en tunnare konsistens. Ingredienserna är oftast aktiva, exempelvis C-vitamin eller A-vitamin, vilket gör att den här typen av produkt passar för särskilda hudbesvär, exempelvis pigmentering eller fina linjer. Serumet är den bästa produkten för dig som vill skräddarsy din rutin utifrån ditt specifika behov.