Att ta hand om sina fötter är verkligen något som de är förtjänta av. Varje steg du tar får fötterna kämpa och deras välmående är viktiga för resten av kroppen. Och det är ett nöje att kunna bära sandaler om somrarna och visa upp sina fina fötter.

Att slipa fötterna, smörja in dem och måla tånaglarna med nagellack kan verkligen göra under för fötterna. Men för att få riktigt fina fötter är det bra att gå till grunden med de största problemen. Det är vanligt med skavsår och snedställningar i foten som gör att det bildas knölar, rodnad och skavsår. Många lider exempelvis av problem med hallux valgus vilket kan leda till både smärta och ett förändrat utseende på foten. Snedställningen av stortån gör dessutom att det kan bli svårt att hitta skor som passar. Att behandla och förebygga hallux valgus är det bästa du kan göra för foten. En tåspridare som man sätter mellan stortån och tå nummer två förhindrar att stortån skaver mot de andra tårna och stretchar även ut musklerna mellan tårna som har blivit förkortade. Kombinerat med skor som passar till fotens bredd kan man förebygga att problemet blir värre och kanske också få tillbaka fotens ursprungliga form till en viss del. Det finns också skydd med gelkudde som lindrar smärtan vid hallux valgus.

För att få riktigt fina fötter är det också viktigt att behandla eventuell fot- och nagelsvamp. Det är vanligare än man tror och kan både leda till deformerade och missfärgade naglar och fjällande hud mellan tårna. Det finns särskilda nagellack och krämer som behandlar fotsvamp. Att rehabilitera fötterna till hälsa kan ta lång tid och man kan räkna med ett år innan man kan se någon tydlig förbättring. Genom att gå till botten med problemen först, kan man sedan skämma bort sina fötter med fotbad, fotskrubb och andra lyxiga fotprodukter.