Vi svenskar är riktiga soldyrkare och vill snabbt ut och gassa så fort solens strålar börjar att tränga fram genom molnen. Den största delen av året lever vi svenskar i mörker och det gör att kroppen är ännu mer sugen på D-vitamin än någonsin. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att även om solen innehåller mängder med bra vitaminer, som D-vitamin, så är solens strålar även farliga och därför bör man skydda sig mot dessa.
Du har säkerligen hört att man ska använda solskyddsfaktor på sommaren och det finns en bra orsak till detta. Många tror att det enbart handlar om att man ska förhindra huden från att bränna sig i solen, men det handlar även om att förhindra att kollagen bryts ner och att utsätta sig för farliga uv-strålar som, i stora mängder, kan orsaka hudcancer.
Ett vanligt missförstånd är att solskyddsfaktor endast behöver användas på sommaren, men experterna och tidningarna menar att solskydd är något som man faktiskt kan behöva använda året om. Under vintern känner man inte av solens strålar på samma sätt, men de kan ha minst lika stor skada och påverkan på huden som under den varmaste sommardag.
Välj rätt solskydd
Det finns mängder med olika typer av solskydd att välja mellan och även olika grader, t.ex. solskyddsfaktor 10, 20, 30 eller 50. 50 är den faktor som blockerar ut solen helt, medan 20-30 endast lämnar ett bra skydd, samtidigt som man fortfarande kan bli brun och få lapa i sig D-vitaminet.
Tänk på att ju starkare en solskyddsfaktor är, desto större mängd kemikalier innehåller den också. Därför bör man vara extra försiktig, speciellt om skyddet ska användas på barn. Barn har mycket känsligare hud och oftast räcker det med 20-30 för att förhindra brännskador av solen, även om ni befinner er i Spanien, Sverige eller Grekland på semester.