Använder du dig av Instagram och tittar på diverse makeupvideor? Då har du säkerligen märkt att var och varannan makeupartist använder sig av en så kallad primer. Primers är egentligen ingenting nytt på marknaden, men i takt med att allt fler har börjat intressera sig av smink så har det gått från något som bara makeupartister använder till något som finns i nästan allas sminkväskor.

Vad använder man en primer till?

Har du inte förstått vitsen med en primer ska du nu lyssna riktigt noga. En primer kan nämligen vara avgörande för hur snygg och fräsch du kommer att se ut efter två till tre timmar på arbetet eller en timme på krogen. Primern applicerar man först och alltså innan foundation eller concealer. Primern fungerar som ett “klister”, vilket får sminket att sitta kvar på plats istället för att kladda eller rinna av.

Olika typer av primers

För att ditt smink ska hålla sig så snyggt som möjligt finns det flera olika typer av primers att använda sig av. Det finns bland annat primers som du använder i hela ansiktet, men även primers som säkerställer att ögonskuggan sitter på plats och håller sin snygga färg hela dagen. Utöver dessa två alternativ har du även ögonbrynsprimer och primer till läpparna som är specifikt framtaget för läppstift.

Nu kanske du undrar varför du skulle behöva så många olika primers. Det räcker väl med endast en? I vissa fall kan det räcka gott och väl med enbart en primer, men vill du vara säker på att produkten är anpassad till 100 % efter ändamålet så är det bäst att satsa på flera olika.