Sminkindustrin har aldrig varit större än vad den är idag. Det dyker upp nya varumärken i butikshyllorna, på internet och i nyhetstidningar som på löpande band och det ena blir större än det andra. Att använda sig av smink idag är otroligt vanligt. Vissa väljer att ha det varje dag, medan andra känner att smink bara är för festligare tillfällen. Oavsett hur ofta eller när man väljer att använda sig av smink så finns det tusentals olika produkter att välja mellan. Då talar vi inte bara om olika tillverkare och olika märken, utan även olika typer av produkter i sig.

Ingen kan bestämma hur just din sminkväska ska se ut, men det finns några produkter som är ständigt återkommande hos nästan alla som använder sig av makeup. Här nedan får du en kort beskrivning på vilka dessa produkter är.

Mascara – Mascara är en sminkprodukt som består av en relativt trögflytande svart eller brun formula. Med hjälp av en mascaraborste applicerar man formulan på ögonfransarna för att ge dessa ett mer dramatiskt utseende.

Foundation – Hyn kan ibland se glåmig, röd eller ojämn ut, vilket alla inte uppskattar. Med hjälp av en foundation kan du täcka över dessa ojämnheter och få en snygg och jämn hudton. Foundations finns i alla möjliga färger och former, t.ex. i pulverform eller i en lättflytande kräm.

Concealer – Att vara mörk under ögonen eller ha en irriterande finne är sällan roligt, men med hjälp av en concealer kan du täcka över detta i ett kick. En concealer fungerar på ungefär samma sätt som en foundation, med skillnad att den oftast är ljusare än den egna hudtonen och att den är mycket mer trögflytande för att ge extra bra täckning.

Kajal – Vill du skapa en dramatisk look på dina ögon så kan en kajalpenna komma väl tillhands. Kajalen ser ut och fungerar precis som en vanlig penna och kommer i alla möjliga färger. Det vanligaste är dock svart. Kajalen kan appliceras på vattenlinjen i ögat eller ovanför för att skapa en “sotning”.

Ögonbrynspenna/ögonbrynsskugga – Att ha markerade ögonbryn har blivit otroligt populärt och många vill få till den där speciella Instagramlooken där ögonbrynen är mörkare vid spetsen och ljusare längre fram. Ögonbrynspennor eller ögonbrynsskuggor kan hjälpa dig att få dina bryn att se fylligare och tjockare ut.

Naturligtvis finns det betydligt fler sminkprodukter än de som är nämnda ovan. Vi har t.ex. eyeliner, läppstift, läppenna, ögonskugga, rouge, primer, puder och highlighter. Listan kan tveklöst göras lång och varje dag dyker det upp nya innovativa produkter att använda sig av. Idag är det enklast att köpa smink till bra priser på nätet, men vill man kunna titta och känna på produkten innan man handlar hem den är det bäst att besöka en fysisk butik.