Sedan urminnes tider har människor använt sig av olika typer av färger för att ändra ton och nyans på sitt hår. Hårfärg har under åren utvecklats väldigt mycket och gått från t.ex. henna till färger som innehåller mer kemikalier. Idag är det möjligt att få vilken typ av färg som helst på sitt hår, antingen hos en frisör eller i det egna hemmet. Om man vill färga håret själv är det dock viktigt att vara försiktig och att följa instruktionerna noga.

Toning eller permanent

Det finns två olika alternativ när det kommer till färgningar och det är antingen toningar eller permanenta hårfärger. Om du färger håret permanent så kommer färgen också att sitta kvar till dess att du färgar om håret eller låter håret växa ut. Toningar fungerar på ungefär samma sätt, men med skillnad att man kan tvätta ur hårfärgen och att den långsamt försvinner under loppet av cirka 6-8 tvättar. Det är dock inte ovanligt att toningar ändå kan lämna kvar en viss nyans, även efter dessa 8 tvättar har passerat.

Har man råd och möjlighet är det alltid bäst att gå till en frisör för att få håret färgat. Ta med dig en bild på det resultat som du vill ha och gå igenom med frisören vilka förutsättningar som ditt hår har.

Blekning

Många hemmafärgare gör misstaget att tro att man kan använda sig av ljusare färger på ett mörkare hår och ändå få samma resultat som på färgförpackningen. Det är inte så det fungerar. Ett mörkare hår kan aldrig färgas ljusare, utan då är det blekning som man måste sätta in. Att jobba med blekning hemma är fullt möjligt, men bör också undvikas om man inte har kunskap om hur kemikalierna fungerar. Det är lätt hänt att man bränner hårstråna, skadar håret eller inte får det resultat som man hoppats på.

När man bleker håret så tar man bort den naturliga färgen ur hårstrået. Den naturliga färgen kan aldrig komma tillbaka, utan måste få växa fram igen. Har du ett mörkt hår sedan tidigare måste du även vara beredd på att genomgå ett flertal stadier innan du får den “rena” och “kalla” blonda nyans som många satsar på. Först går du igenom ett flertal röda stadier, sen orangea toner och därefter gula. Att gå från mörkhårig till blond är en process som tar tid, om man inte vill riskera att hela håret faller av.