Det sägs att ögonen är själens spegel och faktum är att du kan säga mycket om en persons blick. Den kan vara pigg eller trött, glad eller ledsen, arg eller trevlig och så vidare. Är du intresserad av skönhetsprodukter är ögonen något du verkligen bör satsa på.

Om du inte har tid med något annat är en bra mascara det mest essentiella i sminkväskan. Genom att fixa vackert inramade ögon ger du hela ansiktet ett snyggt intryck men också ett intressantare allroundutseende. Din ögonkontakt med andra människor är enormt viktigt enligt tidningen Modern Psykologi och kan gå från ilsket stirrande till spännande förförisk på bara några sekunder.

Hur du väljer mascara

När du ska välja mascara finns det ett antal saker du bör ta med i beräkningen. Först och främst bör du skaffa en produkt som du tål, till exempel om du är allergisk eller har känsliga ögon. För det andra finns det olika effekter som du kan uppnå med en mascara, exempelvis långa fransar som nästan ser ut som lösögonfransar, tjocka fransar som ger ett dramatiskt intryck eller lättare versioner som ger ett mer naturligt utseende. Färg är en annan faktor, är du väldigt blond kan det vara snyggare med en mörkbrun nyans medan blåa fransar kan vara kul till fest. Du bör också fundera på om du vill ha vattenfast mascara eller ej då den å ena sidan sitter bra i regn och vid bad men å andra sidan kräver särskilda produkter för att få bort.

Sminka dig snyggt

För att få den rätta looken är det viktigt att du applicerar ögonsminket rätt. Har du tid på dig bör du börja med en bra primer och/eller foundation, lägga på lite ögonskugga som gärna går i en ljusare nyans, och en eyeliner i flytande form eller som penna. Lägg eyelinern så nära fransarna som möjligt och applicera den i små streck.

När du sedan ska ha på mascaran blir det snyggast om du applicerar två lager. Den första gången kan du långsamt och stadigt måla på den inifrån och ut. Ha gärna en liten ögonfransborste till handa som du snabbt kammar igenom fransarna med innan de torkat. Det andra lagret kan fokusera mer på fransarnas kanter för extra effekt.

Vill du ha längre och tjockare ögonfransar kan du också ge dem en extra behandling med serum som du använder dagligen i flera månader. Med vackra fransar kommer du långt och det är ingen tillfällighet att fotomodeller uppmanas att träna på sina “smize” (smile with your eyes) och att flirtande framförallt sker med ögonen.0